Hvis du hører til en af dem, som kender bobspillet fra din barndom, så vil du næsten uden tvivl kunne tænke tilbage på timevis af sjov og spændende underholdning med dette helt fantastiske spil.

Hvad er bob?

Bob er et rigtig familiespil, som i bund og grund minder lidt om billard. Ligesom i billard benytter man sig nemlig af en kø til at støde med og i hjørnerne er der nogle huller, som man skal ramme i.

I bob har man dog ikke kugler (baller) og kegler, men benytter sig i stedet udelukkende af nogle forholdsvis flade runde brikker, som skal skydes hen over spillepladen. Brikkerne er nogle steder traditionelt udformet med et hul i midten, mens de andre steder er helt lukkede solide brikker (næsten som en lille ishockey-puck).

I bob er spillepladen også kvadratisk modsat udformningen af billardbordet. Der har efterhånden indfundet sig en udbredt enighed om, at en standard bob spilleplade måler ca. 88 x 88 cm.

Hvor stammer bob fra?

Bobspillet menes oprindeligt at stamme fra Indien og er i dag udbredt i store dele af verden – dog under forskellige navne og også ofte med lidt forskellige udformninger af spilleplade og regler.

En fællesnævner er dog målet om at få sine brikker i hul, før modstanderen.

Nogle steder benytter man sig heller ikke af en kø, når man skal skyde, men bruger blot fingrene. Dette spil hedder Carrom – men kaldes i daglig tale ofte også for fingerbillard.

Målet med bobspillet er at få alle sine egne brikker skudt i hul, før det lykkes modstanderen at gøre det samme.

Hvad er reglerne i bob?

Reglerne i bobspillet kan, som allerede nævnt, variere lidt alt afhængig af, hvor i verden man befinder sig. Der spilles dog typisk efter et regelsæt som ser nogenlunde således ud:

  • Spillerne skyder på skift med køen ved at støde til en stødbrik (kaldet koen) for med denne at ramme en af sine egne brikker, så den enten ryger i hul eller får en bedre og mere oplagt position til det igen er spillerens tur til at støde.
  • Modsat billard, må spillerne ikke bevæge sig rundt om spillepladen, men kun blive på deres egen
  • Man skal skyde sine brikker i hullerne på den modsatte side af ens egen placering. Kommer man ved et uheld til at skyde en brik i et af hullerne på samme side af spillepladen, som man selv er placeret, skal brikken tages op af hullet og placeres på midten af spillebrættet, så den igen er med i spillet.
  • Kommer en spiller til at skyde sin stødbrik i hul, ”straffes” spilleren ved at skulle tage to af sine brikkerne op af hullerne igen og placere dem på midten af spillepladen, så de igen indgår i spillet.

Spilvariation: En typisk variation – specielt, hvis der deltager børn i spillet – er at tillade, at man bevæger sig hele vejen rundt om spillepladen, så man kan støde fra den side, hvor det er mest fordelagtigt.

Er bob gået i glemmebogen?

Ligesom så mange andre traditionelle bordspil er bob måske nok gået en lille smule i glemmebogen og spilles ikke helt så meget i dag, som det tidligere har været tilfældet.

Udvalget af forskellige typer spil vokser konstant og det er selvfølgelig begrænset, hvor meget vi hver især har tid og lyst til at spille. Samtidig har de mange elektroniske spil, som er kommet frem, også indtaget en ganske stor del af den tid, som bruges på at spille.

Bobspillet er dog stadig populært mange steder. Og specielt i familier, hvor nogle af de lidt ældre medlemmer har spillet bob som barn, bliver spillet fortsat hyppigt fundet frem til nogle sjove og spændende stunder i hinandens selskab.

Bobspillet er dog så udbredt, at det ikke er et spil, som sådan lige går helt i glemmebogen. Blot er konkurrencen blandt de forskellige spil blevet større pga. et voksende udvalg.

Prøv det selv – det vil I ikke fortryde

Har I ikke selv et bobspil i huset, så er det absolut noget, som I bør overveje. Spillet kan købes til ganske rimelige penge og der er rigtig mange timers god underholdning, hvor man som venner og familie rigtig kan hygge sig sammen.

Et bobspil er aldrig noget, man vil komme til at fortryde – det vil vi godt garantere!